Wat is CoderDojo?

Bij een Dojo leren jonge mensen, tussen de 7 en 17 jaar, om te programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, programma’s te maken, games te maken en meer. Dojo’s worden opgezet en georganiseerd door vrijwilligers. Naast het leren programmeren, ontmoeten deelnemers ook anderen like-minded mensen, delen deelnemers waar ze aan aan het werken zijn en maken ze nieuwe dingen.

CoderDojo is een open source, door vrijwilligers opgezette beweging die staat voor het houden van gratis, non-profit development clubs en reguliere sessies voor jonge mensen. Omdat CoderDojo open source is kan elke Dojo anders zijn en staat volledig los van andere Dojo’s.

CoderDojo maakt development en leren programmeren een leuke, sociale en kick ass ervaring. CoderDojo legt ook veel nadruk op open source en gratis software en heeft wereldwijd een breed netwerk aan vrijwilligers. CoderDojo heeft slecht één regel: “Boven Alles: Wees Cool!”, pesten, liegen en mensen hun tijd verdoen is niet cool. Om aan een Dojo mee te doen kun je er een bij jou in de buurt zoeken of zelf een opstarten.

Bekijk voor meer informatie de landelijke website van CoderDojo.

Een stukje geschiedenis

CoderDojo is een non-profit wereldwijde beweging, opgezet door Hames Whelton en Bill Liao. Het is begonnen op de school van James Whelton begin 2011 toen James publiciteit ontving voor het hacken van de iPod Nano en jongeren leerlingen interesse toonden in het leren van programmeren.

Hij richtte een computerclubje op op zijn school (PBC Cork, Ierland) waar hij begon met de les geven in de basis van HTML en CSS. Later dat jaar ontmoette hij Bill Liao, een entrepreneur en Filantroop die het project groter wilde maken. In juni 2011 werd de eerste CoderDojo gelanceerd in het National Software Centre in Cork, Ierland, welke een groot succes werd.

De Dojo van Cork ontving regelmatig mensen vanuit Dublin om mee te doen aan de sessies. Door deze populariteit is er ook een Dojo in Dublin opgericht in Google’s Montevetro gebouw. Door de beweging open source te maken werden er in een mum van tijd door heel Ierland CoderDojo’s opgericht en later over de hele wereld!

CoderDojo Mar en Fean

De eerste CoderDojo in Noord-Nederland werd in januari 2015 door Marloes van der Meulen georganiseerd in Wommels. Al snel werd de bibliotheek in Wommels benaderd als plaats voor de bijeenkomsten. Bibliotheken Mar en Fean was enthousiast over dit initiatief en organiseerde in het voorjaar van 2016 ook een eerste CoderDojo in de bibliotheek van Sneek. Per januari 2017 werd de organisatie van CoderDojo Wommels door Marloes overgedragen aan Bibliotheken Mar en Fean en ontstond ‘CoderDojo Mar en Fean’, waarna er ook maandelijkse bijeenkomsten in Heerenveen en Joure georganiseerd werden. 

Per 1 januari 2019 is CoderDojo Wommels verplaatst naar Bolsward. 

CoderDojo Mar en Fean organiseert nu maandelijks bijeenkomsten in: Bolsward, Heerenveen, Joure en Sneek

Vanaf 2019 worden er bij ‘CoderDojo on tour‘ ook in kleinere bibliotheken incidenteel bijeenkomsten georganiseerd: Akkrum, Balk, Lemmer, Makkum, Wommels en Workum. 

CoderDojo Bolsward

Iedere laatste vrijdag van de maand

CoderDojo Heerenveen

Iedere tweede vrijdag van de maand en elke maand op een wisselende zaterdag.

CoderDojo Joure

Iedere derde vrijdag van de maand

CoderDojo Sneek

Iedere eerste vrijdag van de maand en iedere derde woensdag van de maand

CoderDojo on Tour

CoderDojo komt ook een aantal keer in het jaar naar de kleinere bibliotheken:

Akkrum, Balk, Lemmer, Makkum, Wommels en Workum.